min blogg

min blogg

Om Bloggen

Här kan du klicka dig fram till intressanta länkar !

Väderbloggen - här skriver jag om dagens väder

Funderingar - här hittar du både det ena och det andra, ibland mycket elakt

Sommarbilder - här samlar jag alla bilder, inte bara egna utan hälsningar från när o fjärran!

Green Fingers - här försöker jag hålla ordning på mina odlingar

Nea och Valparna - här finns det en del av varje

fundering kring mat

mat o dryckPosted by gunvor Fri, February 01, 2013 20:37:26

kanske man skall skriva upp vad man äter och kolla om man håller en sund inriktning på det hela.....

I går inköptes för 69 kr en bakelse hos fiskbilen i Vara - den var god och den gav mig fisk i form av lax, rom o räkor - f.ö. vetebröd med nån slags gegga.....det var 31 januari -

1 febr - 2 bananer, ostmackor, jordgubbsfil och slutligen nässelsoppa bröd/ ost o rött the. Nässlorna plockades i frysen,

2 febr lördag - 05.30 banan / somnade om och delade en grönmögelostmacka med kimmen kl 8 / kaffe. kl 10 blev det kaffe o 2 kanelbullar, lite onödigt men gott!

så blev det smörgås med lite kräftsallad, inköpt på Xpris, ganska gott. Mera kaffe o mera bullar o mera banan, ja sund livsstil i dag!!!

Nässelsoppa igen - ostsmörgås o ett glas rött! Måste verkligen plocka nässlor till våren och frysa in, det var väldigt gott.

----3 febr söndag

05.30 en banan . kl 8 kaffe/smörgås (liten) o en kanelbulle!

  • Comments(0)//blogg.frosta.se/#post562

fick en kryddväxt i går

mat o dryckPosted by gunvor Mon, November 16, 2009 12:03:49

kryddväxter är intressanta, ananassalvia hade jag aldrig hört talas om men nu har jag läst på och nån dag skall jag testa!

Muffins med ananassalvia

Ingredienser: (ca 15 muffins)

50g smör eller marg.

2 ägg

2 dl socker

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1dl kaffegrädde

1 burk krossad ananas (225g)

Glasyr:

11/2 dl florsocker

3 tsk ananasspad

8-9 färska ananassalviablad

􀁙􀁚

Sätt ugnen på 200 gr. Smörj och bröa muffinsformar eller pappersmuffinsformar.

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker vitt och poröst.

Blanda vetemjöl med bakpulver och sikta ner i äggsmeten varvat med kaffegrädden. Tillsätt det smälta, avsvalnade matfettet och det avrunna ananaskrosset. Rör försiktigt smeten slät.

Fyll formarna till ¾ med smet och grädda i 15 min.

Tag muffinsen ur formarna. Blanda florsocker, ananasspad och hackade ananassalviablad till en slät glasyr och bred över muffinsen.

Ät och njut

  • Comments(0)//blogg.frosta.se/#post210

Huslig ibland

mat o dryckPosted by gunvor Sat, November 14, 2009 17:37:33

Ginger Bisquits

200 gr smör

5 dl socker

1½ dl sirap

2 dl vispgrädde

rivet citronskal

½ eller mer pressad citron.

10 dl vetemjöl

1½msk bikarbonat

2 msk ingefära - jag brukar använda färsk riven - mera sting i det

1 tsk kardemumma

125 grader i ugnen

Gör bullar/bollar -köttbullsstorlek- så flyter dom ut och blir i bästa fall riktigt hårda o lite krispiga

65 st blev det, den nyinköptq ingefäran varför torr, inget sting i den.

Mera sting blir det nog i lammgrytan som puttrar på spisen det är en stor gryta, får se om någon känner sig manad - en liten grytlunch i morgon kanske??

uppdaterat måndag morgon

det var ett utmärkt sätt att tillbringa en grå novembereftermiddag! Tack för att ni kom!

  • Comments(0)//blogg.frosta.se/#post209

blev ju inte så bra

mat o dryckPosted by gunvor Sat, March 14, 2009 16:17:50

bestämde mig för att baka kakor, Sätoftakakor, det var från början min farmors recept! Men det finns lite här o där ilite olika varianter. Nu blev mina kakor visserligen goda men inte så som jag minns dom från förr i tiden! Dom skall vara tunnare, krispigare, flyta ut mer. Kan det vara moderna tiders mjöl som ställer till d et. Har inte använt fullkorn!!!!

det där lät som ngt slags försvar -har inte använt fullkorn, jag gillar inte detta fullkorn som numera finns i allt - nästan!

Delicatobageriet har en grön bil, såg den i förra veckan, den har reklam för sina "dammsugare" med text " garaterat fullkornsfria" - helt underbart tycker jag som ibland kan vara väldigt lättroad!

månd 16 mars - kakburken är tom - får väl göra ett nytt försök!

Gjorde ett nytt försök -ökade på grädden och minskade på mjölet och jag tror det skulle ha blivit riktigt bra om jag inte hade haft fel temp. på ugnen- det skall vara 200 och jag "råkade" nöja mig med 150 - det blev fel! Skam den som ger sig - skall köpa mera korinter! En påse räcker till två omgångar kakor!

  • Comments(0)//blogg.frosta.se/#post109

byter ut olivoljan

mat o dryckPosted by gunvor Sun, March 08, 2009 09:06:22

sedan lång tid tillbaka så har jag fyra sorters fett i skafferi o kylskåp.

1. smör - att baka med och steka i

2. begott till smörgås - vill hellre ha smör men gillar inte när det står framme i rumstemp.

3. rapsolja - till hundarna både utvärtes och invärtes

4. olivolja - till allt som behöver olivolja, sallader o bröddegar , morotskaka o s v - men nu byter jag ut olivoljan mot kallpressad rapsolja från Varaslätten. Prismässigt är det ingen större skillnad - men det måste ju betyda en - om än så liten men i alla fall - miljövinst. Min olja behöver inga långa transporter. Nu är det ju inte alla som har tillverkningen vid husknuten men kolla upp vad som finns - i Skåne vet jag att det finns bra kallpressad rapsolja från Österlen. Vi kanske måste se till att det blir åtgång på denna olja så inte all raps går till biobränsle! Risken finns!

http://www.gunnarshogsgard.se/

  • Comments(0)//blogg.frosta.se/#post107

i brist på bröd gör man limpa....

mat o dryckPosted by gunvor Sat, December 06, 2008 19:13:52

laputa limpa - från sid 182 i boken BRÖD av Jan Hedh)

( lovade skicka detta till en väninna och tänkte att kanske någon mer är intresserad - nu när jag suttit och skrivit av det - i så fall vargågoda!!)
4 bröd
idealisk degtemperatur 26 grader.

DAG 1
250 gr fint rågmjöl / gärna stenmalt
30 gr havssalt
500 gr vatten ( 5 dl)

Skållning
väg upp mjöl o salt i en bunke
Koka upp vattnet o slå det kokande över mjölet. Arbeta degen slät med slev och täck över med plastfilm. Låt mogna över natten.

DAG 2
Raskdeg
50 gr jäst
125 gr vatten (1 1/4 dl)
400 gram rågsikt

Lös upp jästen i vattnet, tillsätt mjöl och skållning ( alltså gårdagens röra) . Knåda blandningen i 5 minuter. Täck över med plastfilm och låt jäsa i 60 minuter.

BORTGÖRING ( detta är en bagarterm som jag inte kan förklara, men det heter så)
600 gram rågsikt
600 gram vetemjöl med hög proteinhalt, gärna stenmalt
375 gr vatten ( 3 2/3 dl )
150 gr solrosolja ( 1½ DL)
210 gr ljus sirap

50 gr smör tillpensling

1. Till raskdegen tillsätts mjölsorterna, vatten, olja och sirap. Knåda degen elastisk på låg hastighet. Gör en degtest
( det har jag aldrig gjort- vet inte hur man gör) Degar med rågsikt skall inte arbetas för länge.
2, Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock, låt vila i 60 minuter / stöt samman degen efter halva tiden.
3. Lägg upp degen på ett lätt mjölat bakbord och dela i fyra lika stora bitar. Forma till fyra runda bullar och täck med bakduk - låt vila i 5 minuter.
4. Smöra en braspanna med mjukt smör. Slå samman bullarna till fyra korta bröd , sätt dem i braspannan och pensla med smör. nagga med en gaffel o sikta över lite vetemjöl.
5. Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek i ca 45 minuter.
6- Sätt ugnen på 250 grader.
7. sätt in bröden i ugnen och spruta in vatten med hjälp av en blomspruta.
8. sänk temperaturen till 200 grader efter 5 minuter. Efter ytterligare 10 minuter, lufta ugnen genom att öppna ugnsluckan en liten stund.
9. Baka bröden i totalt 55-60 minuter. Den noggranne bagaren kollar med en termometer att brödet är färdigt vid 98 grader / vi icke lika npggranna förlitar oss på klockan och sunt försuft!
10. Ta ut plåten ur ugnen, dela bröden och låt dem svalna på galler.

Passa utmärkt att frysa.
OBS man kan om man vill blanda i 10 gram mald anis och 20 gram mald fänkål i skållningen.

3 mars blev det en ny omgång laputa - delade med mig och hoppas det var till belåtenhet!!

  • Comments(4)//blogg.frosta.se/#post36

kollade bokus

mat o dryckPosted by gunvor Wed, November 26, 2008 11:16:10

via Matildas bokblogg - fann att Nilsson slagit till igen

Äkta vara- guiden till oförfalskad mat!

här är en intressant mat-länk

http://www.camillasmatuppror.se/1369_Hem

för oss som tänker på vad vi äter!!!!

  • Comments(0)//blogg.frosta.se/#post22

årets kulturgärning

mat o dryckPosted by gunvor Wed, November 26, 2008 09:59:54

ja - så är det, ICAs kokbok." Hela Sveriges Husman" har belönats med utmärkelsen Årets kulturgärning i tävlingen Årets Svenska Måltidslitteratur 2008. Den har jag köpt för en 25 kronors bonuskupong och den var värd varenda öre!Har man ingen kupong så kan man köpa den för runt 150 SEK, vilket med tanke på böckers pris är rimligt! Den är vit /svart och syns väl inte så bra egentligen, så man får kanske leta på sitt ICA - alternativt fråga någon! Vad är då denna kulturgärning? Jo, man har samlat ihop recept från en massa mäniskor "en historisk kartläggning av husmanskostbegreppet i vår tid, där 10000 recept ur svenska folkets djup granskats, testats och sammanställts, utan att göra avkall på den viktiga smaken" - slut citat.

Detta är matpornografi av högsta klass - med text och bilder som kan få vem som helst att dregla förtjust och få lust att testa. Nu är jag ju inte den stora köttätaren - det enda jag äter med förtjusning är lammkött, betraktar det som vegetariskt kött.Till det vegetariska köttet räknar jag även div vilt, men det kommer nu för tiden aldrig i närheten av mina grytor.

Vegetariskt kött= kött som vuxit på ett djur som levt o ätit sunt. Så var det med det!

På TV kämpar man förtvivlat med att få dagens ungdomar att bli hurtigare, Bert Karlsson och kocken Melker för en kamp mot traditionella skolköksmattanter för att ungarna skall få godare o mer näringsrik mat.

Boken har väldigt fina bilder , en del mathistorik, en stor portion humor, sid 183 annorlunda potatisbullar, den sidan har inbyggt såsspill !Även den bohuslänska fiskpuddingen sid 149 har spillfläckar!

Mitt tips - låt ICAs kokbok bli skolbok. Lär ungarna laga mat! Enl ngn medicinsk rapport om det allmäna hälsoläget så kommer den nuvarande unga generationen att få en lägre medellivslängd än sina föräldrar. Tacka fan för det om dom skall leva på skräpmat och annan kemikalieberikad skit.

En annan lämplig skolbok är Mats Erik Nilssons "Den hemlige kocken" - den har jag ju lånat ut till någon som skall "läsa den senare" Borde se till att få tillbaka den! F.ö. lär herr Nilsson ha nedkommit med ytterligare en bok!

Nog om det!!

PS letade efter ngt lammköttsrecept och kände mig förfärligt dum när jag på sid 172 borstdade bort smulorna från det hårda brödet! Det är sådant jag kallar kokbokshumor! Enda lammreceptet som finns är lammlever och det har jag ingen - får väl plocka fram min gamla lammköttskokbok!

  • Comments(0)//blogg.frosta.se/#post21